byen Erzurum og dens historie

Erzurum kale (14)fotos fra Erzurum

Provinsbyen Erzurum i det nordøstlige Tyrkiet ligger i et fantastisk smukt landskab. Med sine knap 400.000 indbyggere er den i dag provinshovedstad og har en utrolig spændende historie bag sig.

Byen har været omdrejningspunkt og konfliktcentrum for utallige store fortidshistoriske kulturers kampe om ressourcer, territorium og religion.

Billedet her er fra byens ældgamle borgruin midt i den moderne bydel.

Borgen i Erzurum er oldgammel. Den blev bygget af den byzantinske kejser Thedosius i det 5. årh. og har været indtaget af en lang række kulturer, der alle i kortere eller længere perionder har været dominerende i området: araberne, seljuktyrkerne, georgierne, armenere og russerne, der i to omgange indtog og besatte byen i en årrække.

Et af byens kendte vartegn er den gamle Yakutiye Madrese, en slags koranskole og tilstødende moske.

Midt i byens gamle kvarter, gemt godt af vejen fra den travle hovedgade, ligger en af byens absolutte perler, Erzurum Evleri, der er en historisk spisested i de oprindelige bygninger hvor man har bevaret den særlig indretning med små rum til de spisende gæster.

Her sidder man ikke ved borde, men på puder på gulvet. Samtidig er indretningen levet som et slags museum, hvor man har pyntet alle de mange rum med gamle genstande fra hverdagen og arbejdslivet. Det er en fantastisk stemningsfuld oplevelse at indtage et godt og traditionelt tyrkisk måltid i museumslignende omgivelser!

Erzurum arkæologi museum (11)

Det arkæologiske museum i Erzurum er ikke stort, men har en meget fin og omfattende samling af fantastiske genstande fra nogle af de ældgamle kulturer der har domineret området helt tilbage fra tiden omkring 3000 år f.v.t. Især er fund fra hittitteriget, Uratu og Romerriget dominerende.