Erzurum og kirkerne i den georgiske dal

Erzurum og kirkerne i den georgiske dal

Erzurum og kirkerne i den georgiske dal

Haho monasteri (8)byen Erzurum og dens historie

Tortum søen (27)

Erzurum bjerge (21)

Området nord for byen Erzurum i det nordøstlige Tyrkiet, var omkring 1000-tallet domineret af den georgiske kristendom og man kan stadig finde få tilbageværende kirker spredt over et område på størrelse med Jylland. Öskvank katedral (264)

Den del af Tyrkiet omkring og nord for Erzurum har været oprindeligt kulturområde for an lang række oldtidskulturer og mange spændende fund herfra er blevet gjort de sidste 50 år.Tortum søen (23)

Området her lå i udkanten af den store kultur Uratus, der havde sin storhedstid omkring år 875 f.v.t. og et par århundreder frem. Siden rykkede forskellige persiske kulturer ind i området og blev først fortrængt af Alexander Den Store og sidenhen af den byzantinske kristendom omkring 500-tallet. Tortum søen (39)

Haho kirken

Haho monasteri (181)

Kirken og dens tilstødende kloster i den lille by Haho er fra slutningen af det 10. århundrede og er et pragtfuldt og velbevaret eksemplar af de få georgiske kirker i området. Heldigvis er kirken så velbevaret, at man endnu kan se en masse arkitektoniske og religionshistoriske detaljer. Haho monasteri (259)Haho monasteri (173)

Özvank kirken

Öskvank katedral (40)

Özvank kirken er desværre ikke så velbevaret. Til gengæld fremstår dens katedrallignende størrelse stadig intakt.

Öskvank katedral (185)Öskvank katedral (57)

Samtidig kan man se en række forholdsvis velbevarede kalkmalerier og relieffer med motiver fra historien om de tre vise mænd.

Öskvank katedral (70)

Öskvank katedral (76)Öskvank katedral (118)

Öskvank katedral (12)

Ishan kirken

ishan kilisesi (4)

Ishan kirken er nok den mest imponerende og stilfuldt smukkeste. Den er for tiden under renovering. Den er ikke nem at komme til. Den ligger i en lille landsby langt oppe i bjergene. Dette er måske netop grunden til at den ikke så nemt blev genstand for indtrængende religioner og kulturers tendens med at ødelægge religiøse symboler og steder for på den måde at nedbryde det de stod for.