Sulawesi side ,juli 23

billeder fra foredraget

 Sulawesi  – særegen, frodig og smuk

Den indonesiske ø Sulawesi står for mange som noget af det mest eksotiske. Og det med rette. På landkortet fremstår denne store ø som en af de mest mærkværdigt formede øer. Store områder er næsten ubeboede. Samtidig ligner landkortet et sandt puslespil af forskellige folkeslag og sprogområder.

De 13 millioner der bor her fordeler sig fortrinsvis på de tre store grupper : Bugis, Makassar og Minahasa. En mindre del af befolkningen udgøres af Toraja-folket. Toraja-land der ligger midt inde på Sulawesi i et rart og køligt højlandsklima omgives af mindre bjerge.

Jeg har lært det indonesiske sprog til mere end husbehov, og det har givet mig mulighed for at få en god indsigt i de lokale kulturer. På denne måde har jeg også haft adgang til oplevelser som andre må nøjes med at se på afstand som turister.

Jeg har rejst til Sulawesi gentagne gange fordi den er så fascinerende og afvekslende. Min første rejse til Sulawesi førte mig til Toraja-land hvor jeg boede nogle dage hos en gæstfri familie uden for turistområderne. Dette ophold gav mig mulighed for en masse spændende fotos.

Torajaerne var tidligere et krigerisk og frygtet hovedjægerfolk. Men nabofolkene skaffede sig gennem handel med Toraja guld, sjældne træsorter, kaffe og slaver. I bytte fik torajaerne jern, våben, salt og tørrede fisk.

Torajahus

Torajaerne er i dag kendt for deres prægtige bådformede huse kaldet Tongkonan.

tautaufig klippe-

Et andet kendetegn ved torajaerne er deres utrolig tradition for at udhugge gravpladser i bjergenes lodrette klippevægge samt deres spektakulære begravelsesritualer.

Et andet spændende folkeslag er Bugis-folket. De lever i den sydøstlige del af øen. Deres område er sjældent mål for rejsende, men ikke desto mindre er det et meget spændende område. Det er her at Sulawesis silke kommer fra.

Silkastoffer_-_Sulawesi

Billederne beskriver de forskellige kulturer, viser smukke billeder fra de mange landskaber på øen og viser menneskers liv i hverdag og fest.

Jeg kommer ind på følgende emner:

Toraja-huse
Torajaerne kalder deres huse Tongkonan. Disse huse er helt uovertrufne i deres størrelse og med deres bådformede tagkonstruktioner. Et Tongkonan er centrum for enhver Torajas liv og det er her de mange forskellige fester holdes.

Et Toraja-bryllup

Billederne viser et typisk bryllup i al dets overdådighed og pragt.

Torajaernes mystiske dødsfester
Jeg var så heldig at komme med til en begravelsesfest og kunne følge festens enkelte ritualer over flere dage.

Poso-søen

I det nordlige Sulawesi ligger Poso-søen. Heroppe lever et andet folk, Pamonaerne. Der knytter sig mange myter til søens og dens oprindelse. Søen anses for at være en af de reneste i verden.

Silke

Silkekokoner_-_Sulawesi

Bugis-folket har en gammel tradition for silkevævning. Jeg viser billeder fra alle processens dele: fra de små silkelarver, kokonerne der koges og trævles op og kvinderne der spinder og væver stofferne. Og sidst viser jeg nogle “smagsprøver” på de flotte farver.

Tempe-søen
Tempe-søen er en af Sulawesis største søer. Som noget helt særligt lever en del af Bugis-folket i husbåde på søen, hvor de ernærer sig af fiskeri.

FittingRibs2

Prahu-både
Bugis-folket er et gammelt søfarende folk. De har i århundreder besejlet Sydøstasien med deres helt specielle bådtyper prahu. Endnu enkelte steder bygges disse store træbåde, hvor ikke et enkelt søm bruges og hvor særlige ritualer udføres ved hver enkelt arbejdsdel. Håndværket går i arv fra far til søn.