Sumatra hovedside

 

Sumatraen rigdom af kultur og natur

billeder fra foredraget
Hjemme hos en batakfamilie

Billederne tager udgangspunkt i mit helt særlige forhold til Sumatra. Her har jeg etableret nære venskaber med nogle risbondefamilier, som reelt har optaget mig som medlem i deres familier / klaner.  På den måde har jeg lært det indonesiske sprog til mere end husbehov, og det har givet mig en god indsigt i de lokale kulturer. Arkitektur, historie, ceremonielle fester, arbejdsliv, religion og påklædning er centrale temaer i foredraget.

 

5 (2)
kirke i byen Balige hos Toba batakkerne

To folkeslag på Sumatra, Batak- og Minangkabau-folkene, er meget forskellige i kultur, religion og historie. Det kristne Batak-folk lever på det nordlige Sumatra. Nogle af batak-klanerne, f.eks. Toba-klanen har tidligere praktiseret kannibalisme.

Minangkabauhus_1
typisk langhus hos Minangkabau folket – midt-Sumatra

Det muslimske Minangkabau-folk lever midt på Sumatras vestkyst. Dette folk er dels kendt for sit matrilineære system (arverækkefølgen fra mor til datter), dels for en smuk arkitektur.

 

 Naturen på Sumatra er helt unik med dens helt særlige dyre- og planteverden. Selv om en del af regnskoven nedbrændte under de store skovbrande i efteråret 1997 udgør junglerne stadig en meget stor den af øen.


Selv om de er stærkt truede af  udryddelse,  lever her stadig tigre, elefanter, orangutanger, næsehorn og mange andre spændende dyr.

Hele vejen fra nord til syd på øen ligger et stort antal aktive vulkaner som perler på en snor. 3 (30)Derfor er jorden ualmindelig nærringsrig. Det muliggør et stort udbytte på rismarkerne, der kendetegner det kultiverede landskab.

Toba-søen, ligger usædvanlig smukt og er den største sø på den sydlige halvkugle. Den er hjemsted for en af de store batakklaner, Tobaerne. Trods dens skønhed er det kun en begrænset del af den, der er mål for den sparsomme turisme.

7 (18)
ulos væves stadig i enkelte landsbyer efter den traditionelle metode

 Der findes stadig enkelte landsbyer,  hvor de særlige beklædningsgenstande, ulos, endnu bliver håndvævet.

flere fotos af ulos.

 

Toba-batakkerne er flittige kirkegængere og deres små kirker præger de mange små landsbyer.
De kristne batakkere har i et vist omfang bevaret deres gamle traditioner for at bo i langhuse. Der er stor forskel på de to batakklaners arkitektur.

2 (11)

Indtil begyndelsen af 1900-tallet bestod den politiske magtstruktur af en række større og mindre sultanater.  Midt i den travle storby, Medan, på Nordsumatra er det tidligere sultanpalads åbnet som et interessant museum.

pagd br (29)

Som alle steder i Indonesien lever der et kinesisk etnisk mindretal nær storbyen Medan på det nordlige Sumatra. Nogle af dem er kristne og andre er buddhister. Lidt uden for Medan ligger øens smukkeste og største pagodetempel.

pagodetemplet

For at holde publikum orienteret om geografien er der de relevante steder tilføjet overskuelige landkort. Indonesien_kort

 

Læs her om batakerne på Sumatra